Shockwave Therapie: Een Revolutie in Pijnbehandeling en Revalidatie! 

Bij CARDO Healthcare zijn we gespecialiseerd in shockwave therapie. Deze behandeling is een van de meest effectieve en efficiënte methoden voor het behandelen van vele spier- en peesaandoeningen. In deze blogpost zal ik uitleggen wat shockwave therapie is, waarom het zo effectief is, en wat je kunt verwachten tijdens een behandelingscyclus. We bieden shockwave behandeling aan bij Cardo Healthcare Veldhoven en Waalre.

Wat is shockwave therapie? 

Shockwave therapie is een moderne, niet-invasieve behandeltechniek die gebruik maakt van intense maar zeer korte energiegolven om pijn te verlichten en het herstel van beschadigde weefsels te bevorderen. Het woord “shock” verwijst hier naar de mechanische schok in de golf, niet naar een elektrische schok. Deze hoogenergetische geluidsgolven worden gericht op het gebied van pijn of letsel, wat helpt om de bloedcirculatie en het metabolisme te stimuleren, wat leidt tot versneld weefselherstel. 

Voor welke aandoeningen kan shockwave therapie worden ingezet? 

Shockwave therapie wordt gebruikt voor het behandelen van verschillende problemen van je bewegingsstelsel, waaronder pees aandoeningen, spierpijn en spasmen, en chronische ontstekingsaandoeningen. Het wordt ook veelvuldig ingezet voor de behandeling van specifieke aandoeningen zoals tenniselleboog, hielspoor, schouderpees aandoeningen en patellapeestendinitis (springersknie). Het is een veilige en effectieve behandelingsoptie voor patiënten die weinig tot geen verbetering hebben ervaren met traditionele behandelmethoden maar kan ook worden ingezet als aanvulling bij andere behandelmethodieken. 

Doordat de shockwave minder invasief is zoals bij een chirurgische ingreep bij een pees verkalking ben je sneller van de pijnklachten af en kun je eerder werken aan je herstel. 

 Waarom is shockwave therapie zo effectief? 

De effectiviteit van shockwave therapie is gebaseerd op het vermogen om het natuurlijke genezingsproces van het lichaam te stimuleren. De golven stimuleren je bloedcirculatie en metabolisme in het getroffen gebied, wat je lichaam helpt bij het repareren van beschadigd weefsel. Daarnaast bevordert shockwave therapie de afgifte van pijn verlichtende en ontstekingsremmende stoffen, wat direct bijdraagt aan pijnvermindering. 

 Hoe ziet een shockwave behandeling eruit en is het pijnlijk? 

Tijdens een shockwave behandeling zal de therapeut een gel aanbrengen op de plaats waar de behandeling zal plaatsvinden om ervoor te zorgen dat de shockwaves effectief worden overgebracht. Het shockwave apparaat wordt vervolgens tegen je huid geplaatst en de shockwaves worden direct op het getroffen gebied gericht.  

 Elke behandeling duurt meestal 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld. Soms kun je een ongemakkelijk gevoel ervaren tijdens de behandeling, maar dit is meestal goed te verdragen. Het niveau van ongemak hangt vaak samen met de intensiteit van de behandeling en de specifieke aandoening die wordt behandeld.  

 Na de behandeling kun je soms tijdelijke roodheid, zwelling of zelfs een doof gevoel op de behandelde plek ervaren. Dit zijn normale reacties en zijn meestal van korte duur. 

Hoeveel behandelingen zijn er doorgaans nodig? 

Het aantal benodigde shockwave therapie behandelingen kan variëren, afhankelijk van de ernst en de aard van de aandoening. Doorgaans zien we dat na een serie van 3 tot 6 behandelingen de nodige vooruitgang wordt geboekt. Deze behandelingen worden gewoonlijk uitgevoerd met tussenpozen van een week. De vooruitgang wordt na elke sessie beoordeeld en het behandelplan wordt indien nodig aangepast. 

Het is belangrijk te benadrukken dat iedereen uniek is en dat de behandeling zal worden aangepast aan jouw specifieke situatie! 

Conclusie 

Shockwave therapie is een geavanceerde, niet-invasieve behandelmethode die zeer effectief is voor het verlichten van pijn en het bevorderen van het herstel van spier- en pees aandoeningen. Het is een veilige behandeling die snel resultaat kan opleveren, zelfs wanneer andere behandelingen niet succesvol zijn geweest. 

 Bij CARDO Healthcare is shockwave therapie onderdeel van onze (multidisciplinaire) aanpak. En zo zorgen we ervoor dat we altijd voor de beste behandelmethode gaan die past bij jouw specifieke situatie! Als je meer wilt weten over shockwave therapie of over andere behandelingen, neem dan contact met ons op (klik hier)!