Duizeligheidsklachten

Onze therapeuten begeleiden en behandelen jou om zo goed mogelijk te kunnen herstellen van jouw duizeligheidsklachten.

Blijf niet rondlopen met je klacht, maak nu een afspraak!

Duizeligheidsklachten

Duizeligheidklachten kunnen zeer beperkend zijn in het dagelijks handelen en je onzeker maken. Er zijn verschillende oorzaken of aandoeningen die duizeligheid kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen is het evenwichtsorgaan (vestibulaire systeem) aangedaan. In het geval van BPPD, waarbij kleine kristallen in het orgaan zweven kunnen deze door oefeningen (Epply manoeuvre) verplaatst worden waardoor de duizeligheid verminderd. Het komt wel eens voor dat deze oefening onvoldoende resultaat geeft of dat duizeligheidsklachten blijven aanhouden als er een defect is in het evenwichtsorgaan. In deze gevallen kan een gerichte oefentherapie ervoor zorgen dat de duizeligheid wordt verminderd en zelfs op lange termijn helemaal verdwijnt. Ook bij het ontbreken van een duidelijke oorzaak van de duizeligheidsklachten en de daarbij horende disbalans bij b.v lopen kunnen worden verbeterd.

Het doel van deze oefentherapie is om door compensatie vanuit het centrale zenuwstelsel of hersenen, afwijkingen in het vestibulaire of evenwichtssysteem te verbeteren. De hersenen interpreteren informatie die is verkregen uit het vestibulaire of evenwichtssysteem. Wanneer er een verwonding of afwijking is in een deel van dit systeem, moeten de hersenen opnieuw worden getraind of geleerd om de informatie die het ontvangt correct te interpreteren. Vestibulaire oefeningen stimuleren alleen het vestibulaire apparaat. Deze stimulatie produceert informatie die door de hersenen moet worden verwerkt. Het doel bij het herhalen van deze oefeningen is dat de hersenen dit soort stimulatie leren tolereren en nauwkeurig interpreteren. Door deze oefeningen herhaaldelijk te doen, kan men de hersenen zelfs leren zich aan te passen aan een abnormale stimulus. Deze oefeningen werken op vrijwel dezelfde manier als de oefeningen die schaatsers of dansers doen om te voorkomen dat ze duizelig worden als ze snel ronddraaien. Simpel gezegd, men moet die posities of situaties opzoeken en overwinnen die duizeligheid veroorzaken. Door ze te vermijden, wordt het herstel alleen maar verlengd.

Doel van de oefeningen bij duizeligheidsklachten:

  1. Beweging van de ogen trainen, onafhankelijk van het hoofd.
  2. Oefenen met balanceren in alledaagse situaties met speciale aandacht voor het ontwikkelen van het gebruik van de ogen en het spierzintuigbewustzijn.
  3. Hoofdbewegingen oefenen die duizeligheid veroorzaken.
  4. Wennen aan het natuurlijk bewegen bij daglicht en in het donker.
  5. Over het algemeen, om het opnieuw opbouwen van vertrouwen aan te moedigen door gemakkelijk, ontspannen en spontaan te maken bewegingen

Blijf niet rondlopen met je klacht en maak een afspraak!

WIL JE MEER WETEN?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel, WhatsApp of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!

“Uw gezondheid is onze passie”