Elleboog klachten

Onze therapeuten begeleiden en behandelen jou om zo goed mogelijk te kunnen herstellen van jouw elleboog klachten.

Blijf niet rondlopen met je klacht, maak nu een afspraak!

Elleboogpijn

De Elleboog

De elleboog vormt een complexe verbinding tussen de boven- en onderarm. Het lijkt op een scharniergewricht maar bestaat eigenlijk uit drie gewrichten. De verbinding tussen de bovenarm en onderarm is een scharniergewricht waardoor de arm kan buigen en strekken. Het spaakbeen kan in zijn lengte-as om de ellepijp draaien, hierdoor kunnen we de pols en hand naar buiten en naar binnen draaien. Daarnaast maakt de verbinding tussen de ellepijp en het spaakbeen ook een gewricht bij de bovenarm, dit is een soort kop-kom gewricht zoals de schouder.

Ontstaan elleboogklachten

Een elleboogklacht kan acuut ontstaan na een plots trauma zoals een val, maar kan ook geleidelijk ontstaan. De pijn kan variëren van scherp stekend bij het buigen of strekken, tot een continue zeurend pijn. We zetten een aantal ontstaanswijzen hieronder op een rij. Vervolgens kun je op de link klikken en wordt de pathologie of aandoening verder uitgelegd en kun je zien wat jouw fysiotherapeut hierin kan betekenen. Pijnklachten van de elleboog kunnen variëren in acute klachten of bij langer aanwezig zijn zelfs chronisch worden.

Acute klachten elleboog

Hyper extensie (trauma). Hiermee wordt een overstrekking van het elleboog gewricht bedoeld waarbij het gewrichtskapsel en of de banden beschadigd raken

subluxatie: deze kunnen ontstaan door een klap of val bij een trauma.

Een scherpe stekende pijnscheut is kenmerkend voor een acute klacht.

Bij een abrupte beweging kan een spier of pees overbelast raken en kan er een blessure ontstaan.

Een spier-of peesruptuur

Bij het opvangen van een zwaar voorwerp of het opvangen van jezelf bij een val of uitglijder kan een spier of pees scheuren. Dit kenmerkt zich met wederom een scherpe pijn waarna de pijn bij inspanning weer fors toeneemt. Met echografie kan gekeken worden of er sprake is van een ruptuur en waar deze precies zit, in de spier, spier-pees overgang of enkel de pees zelf.
Het stellen van een juiste diagnose is van belang voor het herstel en de uiteindelijke (oefen)therapie.
Belangrijk is dat de spieren op lengte blijven zodat er geen bewegingsbeperking ontstaan. In het ergste geval zien we dat een beperking ontstaat in het strekken van de elleboog, om die reden is het van belang dat jouw fysiotherapeut het herstel blijft monitoren en zorgt voor het onderhoud van de mobiliteit.

Spierblessure

Subacuut of chronische klachten

Peesklachten
Als er een verdenking is van een letsel van een pees zal allereerst echo diagnostiek worden toegepast. Aanvullend zal oefentherapie en indien nodig Schockwavetherapie worden toegepast. Voor meer informatie over shockwave en echodiagnostiek verwijzen we naar de site ShockwaveVeldhoven.nl. Een veel bekende aandoening waarbij de pezen betrokken zijn de tennis- en golferselleboog.

Tennis- en golferselleboog

In de meeste gevallen is de tennis- of golferselleboog een gevolg van overbelasting en ontstaat vaak geleidelijk. Vooral langdurig herhaalde handelingen bij activiteiten kunnen dit veroorzaken. Er ontstaat een irritatie bij de aanhechting van de spieren aan de buitenzijde of de binnenzijde van de elleboog. In de meeste gevallen hebben de aandoeningen niets te maken met het beoefenen van een sport.

De pijnklachten bij een tenniselleboog zijn gelokaliseerd aan de buitenzijde van de elleboog en stralen soms uit naar de boven- of onderarm.

Bij een golferselleboog ontstaat de pijn aan de binnenzijde en hierbij straalt de pijn meestal niet uit. Een ontsteking van de strek- of buigpezen van de elleboog geeft soms ook krachtvermindering. De aandoening kan zo pijnlijk zijn dat je zelfs lichte voorwerpen zoals een koffiemok spontaan laat vallen of ze niet meer kunt optillen.

De fysiotherapeut behandelt een golfers- of tenniselleboog met plaatselijke massage op de pijnlijke spieraanhechting, die bekend staat als ‘diepe dwarse fricties’.
Daarnaast kan ook Shockwave worden toegepast.

Oefentherapie wordt aanbevolen die uit rek- en strekoefeningen bestaan om de strek- en buigspieren van de pols op lengte te brengen en de spanning op de pezen te verminderen.

Bewegingsbeperking spier of door verkort kapsel

Na een breuk kan een bewegingsbeperking ontstaan in de elleboog. In de meeste gevallen wordt het strekken van de elleboog beperkt. Er zijn verschillende manieren om deze bewegingsbeperking te behandelen, afhankelijk van de aard (spier of kapsel) en de fase van het herstel. Heb je een bewegingsbeperking? Laat dan onze fysiotherapeuten beoordelen en met je overleggen wat de juiste behandeling in jouw geval is.

Blijf niet rondlopen met je klacht en maak een afspraak!

WIL JE MEER WETEN?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel, WhatsApp of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!

“Uw gezondheid is onze passie”