Spanningshoofdpijn klachten

Onze therapeuten begeleiden en behandelen jou om zo goed mogelijk te kunnen herstellen van jouw spanningshoofdpijn klachten.

Blijf niet rondlopen met je klacht, maak nu een afspraak!

Spanningshoofdpijn klachten

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn bij mensen. Ongeveer 80% van de hoofdpijnklachten wordt veroorzaakt door deze vorm van hoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn wordt vaak omschreven als het gevoel alsof er een strakke band over het hoofd zit. Personen die last hebben van deze aandoening, hebben vaak ook moeite met slapen en eten.

Blijf niet rondlopen met je klacht en maak een afspraak!

Wat houdt spanningshoofdpijn in?

Spanningshoofdpijn is een vorm van hoofdpijn, begint de pijn vaak in onze nekspieren/achterkant van je hoofd en beweegt naar voren, zodat het uiteindelijk je nek, hoofdhuid en het hoofd omvat. Deze aandoening wordt vaak omschreven als het gevoel alsof je een strakke band over je hoofd hebt.

Spanningshoofdpijn en de behandeling van de fysio

Dry needling therapie is een onderdeel van triggerpointtherapie, wat een effectieve methode is voor het bestrijden van hoofdpijnklachten. Dry needling is een efficiënte behandelmethode van myofasciale problematiek: pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in spieren. Dry needling omvat het inbrengen van een ‘droge’ (acupunctuur) naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en). Het concept is gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes en is geen klassieke acupunctuur.

 

 

Ontdek hoe anderen zijn geholpen

Inmiddels hebben de specialisten van Cardo Healthcare al veel mensen met spanningshoofdpijn geholpen. Vaak zien we dat deze klachten een diepere oorzaak hebben. Daarom moeten we ook verder gaan kijken en de ‘wortels’ aanpakken anders zal jouw hoofdpijn nooit overgaan.

Wat zijn de oorzaken?

Vaak worden de klachten veroorzaakt door lange tijd in een en dezelfde positie te zitten, bijvoorbeeld computerwerk. Het kan ook worden veroorzaakt door stress, eenzijdig werk, maar soms is er geen aanwijsbare oorzaak. Als hoofdpijn 15 of meer dagen per maand voorkomt voor een x-aantal maanden, kunnen we de hoofdpijn beschouwen als chronische spanningshoofdpijn.

Als ze minder vaak voorkomen spreken we van episodische spanningshoofdpijn. Hoewel deze aandoening pijnlijk maar met name vervelend kan zijn, zijn ze zelden een teken van een meer ernstige ziekte. Een combinatie van veranderingen in levensstijl, ontspanningstechnieken, en traditionele en complementaire therapieën kunnen bijdragen tot het verminderen van deze hoofdpijn. In onze praktijk zien we dat ‘triggerpoints’ een veel voorkomende oorzaak zijn van hoofdpijnklachten. Middels triggerpoint-/dry needling-therapie behalen we mensen met zeer goede resultaten.

Wat zijn de tekens en symptomen?

Spanningshoofdpijn wordt altijd als erg vervelend ervaren. Echter kunnen de symptomen uiteenlopen. Hieronder een overzicht van de symptomen van spanningshoofdpijn waar je voor behandeling bij onze fysio terecht kunt:

  • Hoofdpijn begint met pijn in de nek/aan de achterkant van je hoofd en verspreidt naar voren.
  • Doffe druk of een knijpen pijn, vaak omschreven als een strakke band rond het hoofd.
  • Spieren in je nek, schouders en kaak voelt strak en pijnlijk.
  • Hoofdpijn kan eenzijdig maar ook tweezijdig voorkomen.
  • Mensen kunnen moeite hebben met slapen of eten.
  • Zorg voor genoeg slaap.
  • Eet een gezond dieet (zuur-base balans).
  • Regelmatige lichaamsbeweging.
  • Stoppen met roken.
  • Gebruik ontspanning technieken.

Lifestyle is belangrijk bij spanningshoofdpijn

Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan helpen bij het identificeren van de bron van je spanningshoofdpijn en hoe je jouw omgeving en gewoonten te veranderen om ze te vermijden. Wanneer een hoofdpijn begint, noteer je de datum en tijd het begon. Let op wat je gegeten voor de voorafgaande 24 uur, hoe lang je de avond ervoor sliep, wat je deed net voor de hoofdpijn, ongewone stress in je leven, hoe lang de hoofdpijn duurde en wat je gedaan hebt om het te laten stoppen.

Triggerpoints in je nek als oorzaak van spanningshoofdpijn

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt oor een te hoge spanning in onze nekspieren. Deze spanning in onze nek worden veroorzaakt door NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP’s). NMTrP’s zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke bindweefsel verhardingen of ‘knoopjes’. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van spanningshoofdpijn en kunnen goed behandeld worden middels triggerpoint-therapie (dry needling).

Triggerpoints ontstaan met name door het verkeerd gebruik maken van onze spieren. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan; overbelasting, eenzijdig werk, een ongeluk, maar ook onderbelasting, stress of slechte voeding. Dit resulteert vaak in een verstoring van de zuur-base en de hormoonbalans, wat triggerpoints tot gevolg heeft. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor referred pijn (uitstralende pijn) en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/CANS (Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder).

 

 

Neem contact met ons op over je klachten

Heb je zelf ook last van spanningshoofdpijn en ben je op zoek naar een passende behandeling door een fysio? Neem dan gerust contact met ons op. Dit kan door ons online contactformulier in te vullen. Wij bespreken graag de mogelijke behandelingen met je in je intake.

WIL JE MEER WETEN?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel, WhatsApp of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!

“Uw gezondheid is onze passie”