Dry needling therapie

Dry needling therapie is een behandelmethode van de fysiotherapeut die effectief kan zijn bij veel klachten. Hierbij wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Na de behandeling kan de spier weer beter functioneren. Afvalstoffen worden weggewerkt, wat resulteert in een betere doorbloeding. De spier wordt krachtiger, flexibeler en meer ontspannen. Uiteindelijk verdwijnen klachten na een dry needling behandeling, omdat de functie zich hersteld.

Voor welke klachten is het geschikt

Deze effectieve behandelmethode kan worden gebruikt bij verschillende klachten. Voorbeelden van zulke klachten zijn:

  • Stijve spieren en gewrichten
  • RSI- klachten
  • Klachten van de nek, schouder of arm
  • Tenniselleboog of klachten aan de onderarm en pols
  • Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren
  • Krampen, uitstralende pijn of hielspoor

Ook langdurige klachten behandelt met dry needling therapie kunnen verholpen worden.

Wat doen we tijdens de behandeling

Bij een dry needling behandeling wordt er een droge dry acupuntuurnaald in triggerpoints geprikt. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt met een naald, zullen deze punten in de spier(en) snel en landurig ontspannen. Eerst worden de spieren nader onderzocht en bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Vaak zorgen triggerpoints voor uitstralende pijnklachten. Het kan dus voorkomen dat de therapeut op een andere plek behandeld dan waar de pijn zich bevindt.

Door het gebruik van Dry needling therapie wordt er al na vier behandelingen resultaat gemerkt. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe snel de therapie van de behandelde spieren werkt. Het resultaat zal zich uiten in het feit dat de patiënt pijnvrij zal kunnen bewegen en geen last meer heeft van stijve spieren. Het is van belang dat naast de behandeling gerichte oefeningen gedaan worden om het effect van de behandeling te verhogen.


Hoe werkt het precies?

Bij dry-needling therapie worden triggerpoints behandeld door middel van het inbrengen van kleine naalden in de triggerpoint. Dry needling werkt met naalden zonder dat hierbij vloeistof ingebracht wordt (‘dry’ needling). Door het inbrengen van het naaldje spant de triggerpoint kort samen (Local Twitch Response), maar volgt daarna juist ontspanning. Dit komt omdat er weer voldoende bloed, energie (ATP), naar de spier kan waardoor deze uiteindelijk weer goed kan aan- en ontspannen.

Lees hier een onderzoek over dry needling.

WIL JE MEER WETEN?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel, WhatsApp of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!

“Uw gezondheid is onze passie”