Schouderklachten

Onze therapeuten begeleiden en behandelen jou om zo goed mogelijk te kunnen herstellen van jouw schouderklachten.

Blijf niet rondlopen met je klacht, maak nu een afspraak!

Schouderklachten

De schouder is het meest mobiele gewricht van ons lichaam. Veel mobiliteit of een grote beweeglijkheid betekent bij een gewricht tegelijkertijd meer instabiliteit. Het schoudergewricht is om deze reden gevoelig voor blessures of vatbaar voor het ontstaan van een disbalans in de spieren van de schoudergordel. Bij schouderklachten is het juist daarom belangrijk dat tijdig een goede diagnose wordt gesteld en de klacht goed wordt aangepakt om erger te voorkomen.

Ontstaan schouderklachten

Een schouderklacht kan acuut ontstaan na een plots trauma zoals een val, maar kan ook geleidelijk ontstaan. We zetten een aantal ontstaanswijzen hieronder op een rij. Vervolgens kun je op de link klikken en wordt de pathologie of aandoening verder uitgelegd en kun je zien wat je fysiotherapeut hierin kan betekenen. Pijnklachten van de schouder kunnen variëren van het niet kunnen liggen op de schouder, pijn bij heffen of reiken maar ook een continu zeurend gevoel in het schoudergebied kan aan de orde zijn.

Acute klachten

Tijdens het sporten kunnen de spieren van de schoudergordel geblesseerd raken. Een scherpe stekende pijnscheut is kenmerkend voor een acute klacht. De oorzaak hiervan kan weer liggen in een verstoorde beweeglijkheid in een van de schouderspieren, zoals bij instabiliteit klacht van het schouderblad. Maar ook bij een abrupte beweging kan een spier of pees overbelast raken en een blessure ontstaan.

Sportgerelateerd of na val/trauma: spierblessure

Een spierblessure geeft een scherpe en vaak stekende pijn op het moment van ontstaan en bij belasten. Bij een spierblessure is het van belang te weten welke spier(en) is aangedaan. Bij Cardo Healthcare maken we gebruik van echografie om de betrokken spier, de locatie en omvang van het letsel en mate van ernst goed te diagnosticeren. De juiste adviezen en het begeleiden bij het hervatten van activiteiten en sporten wordt door ons vakkundige team verzorgd. Tussentijds zal door middel van de echografie het herstel nauwlettend worden gevolgd en de juiste therapie daarop worden afgestemd. Bij een dergelijke blessure zal aanvullend Shockwave kunnen worden toegepast indien dit wenselijk is. Kijk op shockwaveveldhoven.nl voor meer informatie.

Kneuzing kapsel

Na een trauma kan behalve het spierweefsel ook het schouderkapsel aangedaan raken. Kapsel heeft de neiging om te gaan verkorten in het geval van een acuut letsel. Dit is een natuurlijk mechanisme en is een bijbehorend functioneel mechanisme om het herstel te ondersteunen. In sommige gevallen kan het zijn dat dit kapsel structureel verkort en een “frozen shoulder” ontstaat. Om deze reden is het belangrijk dat de schouder goed wordt onderzocht, een degelijk behandelplan wordt opgesteld en je verder begeleid wordt bij de oefentherapie. Ook bij kapselverkortingen kan shockwavetherapie een oplossing beiden. Kijk voor meer informatie op ShockwaveVeldhoven.nl

Schouderklachten: subacuut of chronische klachten

Bij het optreden van vage klachten die niet continu aanwezig zijn kan er sprake zijn van een sluimerende overbelasting klacht van spier of peesweefsel. In erge gevallen kan ook de slijmbeurs gaan ontsteken. Het niet kunnen liggen op de schouder bij het slapen is vaak een bijkomend symptoom dat wijst op een ontsteking in het weefsel.

Slijtageklachten of artrose

Door deze klachten worden activiteiten beperkt, zoals sporten, werk, maar ook de dagelijkse handelingen zoals aankleden en zelfverzorging. De meest voorkomende klachten bij slijtage van de schouder zijn:

  • Pijn rond de schouder die verergeren bij belasting zoals heffen, reiken etc.
  • Nachtelijke pijn, vooral bij liggen op de aangetaste schouder.
  • Verstijving van de schouder en verlies van beweeglijkheid boven het hoofd, achter de rug en draaibewegingen.
  • Krachtsverlies door verzwakking van de spieren rond het schoudergewricht.

Peesklachten

Als er een verdenking is van een letsel van een pees zal allereerst via echo diagnostiek worden toegepast. Aanvullend zal oefentherapie en indien nodig Schockwavetherapie worden toegepast. Voor meer informatie over shockwave en echodiagnostiek verwijzen we naar de site ShockwaveVeldhoven.nl

Lange bicepspees

Deze pees loopt door een groeve en peesschede omhoog naar het schoudergewricht om aan het schouderkapsel vast te hechten. Als de pees of de peesschede verdikt of beschadigd is, geeft dat door wrijving irritatie en kan de pees ontstoken raken. Dit geeft plaatselijke pijn aan de voorzijde van de kop van de schouder en het schouderdak en kan uitgelokt worden door druk te geven op de schouderkop of de groeve. Er is pijn bij heffen van de arm en pijn bij kracht zetten met de bicepsspier zoals bij onderhands vastpakken bij het tillen van een voorwerp. Om vast te stellen in welke mate de pees aangedaan is, kan echodiagnostiek worden ingezet en bij indicatie shockwave.

Frozen shoulder

Over de exacte oorzaak van een frozen shoulder is de medische wetenschap niet geheel duidelijk. Men weet niet precies wat de oorzaak is. Er zijn wel veel theorieën die een frozen shoulder kunnen veroorzaken.

  • Met een onderliggend ontstekingsproces, zoals een kapselontsteking, of een slijmbeursontsteking. Vaak ziet men een verkalking in één van de pezen rondom het schoudergewricht. Dit hoeft niet persé de oorzaak te zijn van de frozen shoulder. Het kapsel in de schouder wordt langzaam dikker en trekt samen. Hierdoor wordt de beweeglijkheid in het schoudergewricht stijver en dat lijdt tot minder beweeglijkheid.
  • Een bevroren schouder kan zich ook ontwikkelen na een langdurige bewegingsbeperking als gevolg van een klein trauma, zoals een val.
  • Een lange tijd van immobilisatie (bijvoorbeeld na botbreuken) of een operatieve ingreep in het schoudergewricht
  • Herhalende belasting waarbij er langdurige eenzijde handelingen worden verricht, bijvoorbeeld met werk of in de sport.

Symptomen Frozen shoulder

De klachten bij een frozen shoulder ontwikkelen zich langzaam en geleidelijk. De pijn is zeurend tot stekende pijn bij bewegingen. In het dagelijks leven worden bewegingen meer beperkt. Bovenhandse bewegingen, heffen en tillen en zelfs aan-uitkleden en autorijden kunnen erg beperkt zijn.

Schouderinstabiliteit

Instabiliteitsklachten zijn vaak het gevolg van een disbalans in de rotator cuff, een viertal spieren die zorgen voor de stabiliteit van het schoudergewricht. Als het evenwicht in de functie van deze spieren verstoord raakt en het schouderblad een afwijkende stand of beweging laat zien, spreken we van een scapula dyskinesie. Gerichte oefentherapie zal nodig zijn om deze spieren weer goed te laten functioneren en de schouderklachten aan te pakken.

Slijmbeursontsteking

Om te begrijpen hoe een slijmbeursontsteking behandeling wordt samengesteld, is het handig te begrijpen wat een slijmbeursontsteking precies is en wat de oorzaak is. Een slijmbeurs is een kleine holte, gevuld met vocht, die tussen de spieren en botten ligt en de functie van smeermiddel en stootkussen vervult. Wanneer u namelijk een spier beweegt, wordt die groter of kleiner doordat het lichaam de spiervezel aan- of ontspant. Botten kunnen echter niet van grootte veranderen. Dat is vervelend, ware het niet dat de slijmbeurs ervoor zorgt dat de spieren soepel langs de botten kunnen bewegen. Zonder slijmbeurs zou elke beweging stroef en pijnlijk zijn. Wanneer er in de slijmbeurs een ontsteking optreedt, is er sprake van een slijmbeursontsteking.

De behandeling van een slijmbeursontsteking richt zich voornamelijk op twee doelen: pijnbestrijding en genezing. Die twee zijn niet noodzakelijk met elkaar verbonden, maar ze hebben wel een positieve invloed op elkaar. Als gedurende de behandeling de ontsteking geneest, ebt de pijn weg. Wanneer de pijn wegebt, is het gemakkelijk voor de patiënt om de arm weer normaal te gebruiken, wat het herstel van de slijmbeurs bevordert.

U kunt uw slijmbeursontsteking ook op een andere manier laten behandelen. Dat is interessant voor wie weinig baat heeft gehad bij de traditionele behandelmethode, maar ook voor wie zo snel mogelijk van zijn ontsteking af wil. Shockwave therapie maakt gebruik van trillingen om de ontsteking heel precies aan te pakken. Dat klinkt wellicht eng en pijnlijk, maar shockwave therapie is pijnloos. De behandeling is in de praktijk bovendien een stuk minder futuristisch dan die klinkt. De shockwavetherapeut maakt gebruik van een speciaal apparaat dat hij tegen de ontsteking drukt. De trillingen doen de rest van het werk. Shockwave therapie is niet alleen pijnloos, maar ook betaalbaar. Daarnaast liegen de resultaten er niet om. Of u nu al een dag of een jaar met een slijmbeursontsteking kampt, slijmbeursontsteking behandeling door middel van shockwave therapie kan u er gemakkelijk en snel vanaf helpen. Heeft u vragen over deze nieuwe behandelmethode? Neem dan contact met ons op. We staan u graag te woord.

Wervelkolom

Soms zien we dat nekklachten een rol in kunnen spelen bij het ontstaan van schouderklachten. Om deze reden is het belangrijk om de klacht goed uit te vragen en een volledig lichamelijk onderzoek uit te voeren. De wervelkolom betrekken bij het onderzoek wordt gedaan als onze fysiotherapeuten daar aanleiding toe hebben afhankelijk van de klachten die ze aangeven.

Meest voorkomende schouderklachten zijn dus:

  • Frozen shoulder
  • Schouderinstabiliteit
  • Peesontsteking
  • Betrokkenheid lange biceps pees
  • Slijtageklachten
  • Slijmbeursontsteking

Blijf niet rondlopen met je schouderklachten en maak een afspraak in Veldhoven of Waalre!

WIL JE MEER WETEN?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel, WhatsApp of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!

“Uw gezondheid is onze passie”