Ergotherapie bij Cardo Healthcare: wat is dat nu precies? 

 Als je voor het eerst hoort over ergotherapie, vraag je je misschien af: wat is het precies en hoe kan het mij helpen? Bij Cardo Healthcare zien we ergotherapie als een essentiële discipline die mensen van alle leeftijden en levensfasen helpt om de activiteiten uit te voeren die ze willen en moeten doen. Hoe we dat doen? Door het therapeutisch gebruik van dagelijkse activiteiten. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van ergotherapie en belichten we de praktische toepassingen en voordelen ervan. 

Voorbeelden van wanneer ergotherapie ingezet wordt 

Ergotherapie kan nuttig zijn voor mensen van alle leeftijden die moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten door een fysieke of mentale beperking, letsel, ziekte of door veroudering. Hier volgen enkele voorbeelden van situaties waarin ergotherapie nuttig kan zijn: 

Kinderen 

Leerproblemen 
Kinderen met leerproblemen kunnen moeite hebben met taken zoals schrijven, knippen of plakken. Een ergotherapeut kan helpen met het ontwikkelen van deze fijne motorische vaardigheden. 

Sensorische verwerkingsstoornissen 
Kinderen die overgevoelig zijn voor zintuiglijke prikkels (zoals licht, geluid of aanraking) kunnen baat hebben bij ergotherapie om beter te leren omgaan met deze prikkels.  

Autisme
Kinderen met autisme kunnen moeite hebben met sociale interactie, communicatie en repetitieve gedragingen. Ergotherapie kan hen helpen met het ontwikkelen van deze vaardigheden en het navigeren in hun omgeving. 

Volwassenen 

Werk gerelateerde blessures
Volwassenen die herstellen van werk gerelateerde blessures zoals een carpaal tunnel syndroom, kunnen baat hebben bij ergotherapie om hun fijne motoriek en handkracht te herstellen. 

Neurologische aandoeningen
Volwassenen met neurologische aandoeningen zoals een beroerte of Multiple Sclerose kunnen moeite hebben met dagelijkse activiteiten. Een ergotherapeut kan helpen met strategieën om deze taken te vereenvoudigen of aan te passen. 

Mentale gezondheidsproblemen
Voor volwassenen die worstelen met geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie of angst, kan ergotherapie helpen bij het ontwikkelen van coping-mechanismen en strategieën voor het beheren van dagelijkse taken. 

Ouderen 

Dementie
Ouderen met dementie kunnen moeite hebben met dagelijkse taken zoals zich aankleden, eten en baden. Een ergotherapeut kan helpen bij het aanpassen van deze taken om het gemakkelijker en veiliger te maken. 

Artritis
Artritis kan het moeilijk maken om dagelijkse taken uit te voeren vanwege pijn en stijfheid in de gewrichten. Een ergotherapeut kan hulpmiddelen aanbevelen en strategieën leren om deze taken met minder pijn en moeite uit te voeren. 

Valpreventie 
Vallen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Een ergotherapeut kan helpen met balanstraining, aanpassingen in huis en aanbevelingen voor hulpmiddelen om het risico op vallen te verminderen.  

Het is belangrijk om op te merken dat ergotherapie voor iedereen anders is en dat het behandelplan wordt aangepast aan de individuele behoeften en doelen van de persoon. 

Wat is het doel van ergotherapie behandelingen? 

Een van de belangrijkste doelen van ergotherapie is het bevorderen van zelfstandigheid. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met dagelijkse activiteiten, zoals je aankleden, koken, schoonmaken of boodschappen doen, kan een ergotherapeut je hierbij helpen. Bij Cardo Healthcare, kijken onze ergotherapeuten niet alleen naar de activiteit zelf, maar ook naar de omgeving en naar jou als persoon. We kijken naar wat jij nodig hebt om de activiteit uit te voeren en hoe we jouw omgeving kunnen aanpassen om de taak voor jou makkelijker te maken. 

Daarnaast helpt ergotherapie ook bij het omgaan met fysieke of mentale beperkingen. Bij Cardo Healthcare geloven we dat iedereen het verdient om een voldoening gevend en onafhankelijk leven te leiden. Daarom werken onze ergotherapeuten samen met jou om strategieën en technieken te ontwikkelen die je in staat stellen om actief te blijven in je dagelijks leven, ondanks eventuele beperkingen. 

Ergotherapie helpt je – waar mogelijk – weer het heft in eigen hand te nemen 

Of je nu herstelt van een blessure of leeft met een chronische aandoening, ergotherapie bij Cardo Healthcare kan je helpen om je leven weer in eigen hand te nemen. Wij begrijpen dat iedereen uniek is, dus onze therapeuten zullen nauw met je samenwerken om een behandelplan te ontwikkelen dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelen. 

Ergotherapie heeft een breed scala aan toepassingen en voordelen. Bij Cardo Healthcare zijn we trots op onze innovatieve en persoonlijke aanpak van ergotherapie, en we zijn toegewijd aan het helpen van onze cliënten om hun beste leven te leiden.  

Wil je meer weten over hoe ergotherapie jou kan helpen? Neem dan contact met ons op, we staan klaar om al je vragen te beantwoorden!